GABA Black oolong
9,99 € s DPH
Sladkastá chuť pripomínajúca med, lesné byliny a prezreté ovocie.
- bohatý obsah kyseliny gama-aminomaslovej (GABA)
- veľmi populárny oolong s delikátnou chuťou
- široké spektrum priaznivých účinkov na ľudský organizmus
Tmavé zvinuté lístky. Zlatooranžový nálev.
Viac oxidovaný oolong zaujímavý svojou vynikajúcou chuťou, no hlavne vysokým obsahom kyseliny gama-aminomaslovej. Tá je známa pod označením GABA a vyznačuje sa celým spektrom priaznivých účinkov na ľudský organizmus. Ide o neurotransmiter, ktorý stimuluje alfa vlny v mozgu a tak navodzuje pocit pohody a relaxácie.
Čaj pochádza z ostrova Taiwan, konkrétne z centrálnej oblasti Nan Tou.
Pôsobenie GABA na ľudský organizmus:
- napomáha zvyšovať koncentráciu
- podporuje činnnosť mozgu a zlepšuje pamäť
- znižuje stres a napätie
- tlmí stavy úzkosti a depresie
- podporuje metabolizmus a imunitu
- napomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu
- pomáha pri nespavosti
- pôsobí v rámci celkovej prevencie civilizačných ochorení
Metódu výroby čajov GABA vyvinuli japonskí vedci v roku 1987. Lístky čajovníka sú počas spracovania na zhruba 8 hodín uložené v rozmerných nerezových zásobníkoch, do ktorých sa masívne tlakuje dusík. Pôsobenie dusíka a teploty okolo 40°C tak predstavuje dva kľúčové faktory, ktoré v lístkoch zapríčinia výrazné zvýšenie obsahu kyseliny gama-aminomaslovej (GABA). Druhá metóda spočíva vo vysatí vzduchu z týchto zásobníkov, čím sa vo vnútri vytvorí vákuum. Následne sú lístky v takomto prostredí ponechané na zhruba 24 hodín.
Oolong
Alternatívna príprava: pre ešte intenzívnejší zážitok z pitia tohto čaju odporúčame použiť 5 gramov lístkov na 200 ml vody.
Lístky najskôr krátko prepláchnite horúcou vodou po dobu 10 - 20 sekúnd.
Doba lúhovania:
1. nálev - 60 sekúnd (teplota vody 95°C)
2. nálev - 30 sekúnd (teplota vody 95°C)
3. nálev - 60 sekúnd (teplota vody 95°C)
4. nálev - 90 sekúnd (teplota vody 100°C)
5. nálev - 120 sekúnd (teplota vody 100°C)
GABA (kyselina gama-aminomaslová) sa prirodzene vyskytuje vo všetkých čajoch v množstve približne 10 miligramov na 100 gramov lístkov. Aby však čaj mohol získať označenie GABA jej podiel musí byť omnoho vyšší - to znamená minimálne 150 miligramov. V prípade tohto oolongu je to až 180 miligramov.