Pu-Erh Cha Tou
známy aj ako: Pu´er
10,95 € s DPH
Plná sladkastá chuť pripomínajúca horkú čokoládu a sušené ovocie s jemnými tónmi vanilky.
- zaujímavý čaj s netradičným vzhľadom
- vyššia trieda Pu-Erhu s ušľachtilou chuťou
- čaj vhodný na veľké množstvo nálevov
Pevné hrudky vyzretého tmavého Pu-Erhu.
Zmes lístkov z rokov 2010 až 2014 pochádzajúcich z čínskej provincie Yunnan (Ju-nan), konkrétne z regiónu Simao.
Produkt renomovanej firmy Long Sheng, ktorá sa špecializuje práve na výrobu čajov typu Pu-Erh.
Pravidelné pitie čaju Pu-Erh pôsobí priaznivo na trávenie (aj akútne po ťažkom a mastnom jedle), napomáha odbúravať cholesterol a znižovať hladinu cukru v krvi. Taktiež je výbornou voľbou pri strave založenej na veľkom množstve živočíšnych bielkovín.
Cha Tou (Čha-tou) znamená v doslovnom preklade ´čajové hlavy´. Ide o pevné zhluky lístkov v tvare nugetiek či hrudiek, ktoré sú vedľajším produktom výroby tmavého Shu (Šu) Pu-Erhu. Čajové lístky sa navrstvia na zhruba pol metra vysoké kopy a prekryjú plachtami. Následne sa zalejú vodou a celá masa začne vďaka pôsobeniu vlhkosti a vysokej teploty (aj 60°C) fermentovať za prítomnosti rôznych mikroorganizmov. Pôsobením tlaku a tepla sa však niektoré lístky samovoľne ´zlepia´ a tak vzniknú rôzne veľké hrudky.
Čierny čaj
Existujú dva základné typy čaju Pu-Erh, ktoré sa však od seba veľmi výrazne odlišujú. Ide o tmavý Shu (Šu) a zelený Sheng (Šeng).
Tento konkrétny Pu-Erh patrí do kategórie Shu, ktorá sa prvýkrát objavila okolo roku 1973. Shu Pu-Erh je známy pre svoje typicky tmavo sfarbené lístky a bohatú, výraznú chuť. Vyrába sa metódou zrýchleného zrenia nazývanou Wo Dui, čo v preklade z čínštiny znamená ´mokré vrstvenie´. Čajové lístky sa skutočne hromadia na veľké kopy, navlhčia vodou a potom prikryjú hrubou látkou. Zvýšená teplota (vo vnútri kopy aj 60°C) a vlhkosť spôsobujú tvorbu mikroorganizmov, ktoré spúšťajú fermentačný proces, čo je zásadná a najdôležitejšia časť pri výrobe Shu Pu-Erhu. Celý proces trvá približne 40 až 50 dní a prebieha pod nepretržitou kontrolou čajových majstrov. Tmavý Shu Pu-Erh sa takto vyrába vo veľkých množstvách, na rozdiel od zeleného Sheng Pu-Erhu, ktorý je pomerne vzácny a najmä veľmi drahý.
známy aj ako: Pu´er