Rakytníkový krík
14,19 € s DPH
Bylinná zmes rooibosu s ovocnou chuťou rakytníka.
- bylinný nápoj, ktorý každým rokom získava čoraz väčšiu popularitu
- neobsahuje kofeín
- pestuje sa len na malom území, preto je objem jeho produkcie limitovaný
- vysoký obsah antioxidantov a minerálov
- lahodná chuť bez akejkoľvek horkosti či trpkosti
- nenáročná príprava
- ideálny zdravý nápoj obzvlášť pre deti
Ihličkovité lístky. Tmavočervený nálev.
Rooibos (Rojbos) má typické hnedočervené sfarbenie, keďže jeho lístky prechádzajú procesom oxidácie. Napriek tomu neobsahuje kofeín a je plný vitamínov a minerálov.
Hodí sa na celodenné popíjanie a je ideálny pre malé deti, tehotné ženy či ako upokojujúci večerný nápoj.
Výborne chutí s mliekom a medom alebo v lete na spôsob ľadového nápoja.
Rooibos (Rojbos) zlepšuje stav kostí a zubov, spomaľuje proces starnutia a pomáha pri cukrovke aj astme. Je účinný pri nespavosti a kožných problémoch. Napomáha uvoľňovať stres a psychické napätie. Taktiež zlepšuje trávenie a imunitu, zmierňuje alergie a pôsobí preventívne proti vzniku civilizačných ochorení.
Rooibos (tzv. Červený krík) je bylinný ker rastúci výhradne len v horskej oblasti Cederberg, ktorá leží v Juhoafrickej republike. Toto územie je tak unikátne, že od roku 2004 patrí do svetového dedičstva UNESCO. Rastie tu až 9000 rôznych druhov rastlín, z čoho takmer 70% predstavujú endemity vyskytujúce sa jedine na tomto území. Jednou z takýchto vzácnych rastlín je aj Rooibos. Zber jeho ihličkovitých lístkov prebieha vždy v januári, kedy v tejto časti Afriky vrcholí leto. Denné teploty vtedy dosahujú aj 40°C.
Rooibos (81,9%), rakytník rešetliakový (10,2%), prírodná aróma, kvety slnečnice a bodliaka.
V ľudovom liečiteľstve afrických domorodých kmeňov je Rooibos známy už viac ako 300 rokov. Objavenie jeho liečivých účinkov je pripísané členom etnickej skupiny Khoikhoiov. Tí spracú���� časti divo rastúcich kríkov Rooibosu za pomoci kamenných tĺčikov. Vďaka tomu začali rozdrvené vetvičky a lístky oxidovať a nadobudli typické tmavočervené sfarbenie. Následne ich varili v horúcej vode, pričom sa takýto vývar nechal ´pobublávať´ pokojne aj celý deň.
Do výraznejšieho povedomia Európanov sa tento nápoj postupne dostal na začiatku 20-teho storočia. Približne od roku 1904 ho totiž prví obchodníci privážali z Kapského mesta. Rooibos sa stal populárnym a počas druhej svetovej vojny dokonca čiastočne nahradil (vtedy nedostatkový) čierny čaj. Avšak, s jeho masívnejším komerčným pestovaním sa začalo až okolo roku 1960.