Wu Liang Shan Sheng Pu-Erh 2012
5,49 € s DPH
Plná a šťavnatá chuť so sladkastými tónmi kôstkového a sušeného ovocia. Možno objaviť aj príjemné tóny vanilky.
- veľmi zaujímavý zelený Sheng (Šeng) Pu-Erh
- ideálny na prípravu veľkého počtu nálevov
- plná šťavnatá chuť
- výborná voľba pre každého milovníka kvalitných Pu-Erhov
Tmavožltý nálev. Výrazná ovocná vôňa.
Tento Sheng (Šeng) Pu-Erh je pôvodne lisovaný do veľkého 400 gramového koláča zvaného Bing Cha (Bing-čha).
Čaj je pomerne silný - no napriek tomu už ľahko ´odležaný´ a vyzretý (produkcia z roku 2012). Navyše so skvelým potenciálom k ďaľšiemu zreniu.
V prípade tohto čaju odporúčame prípravu tradičnou metódou Gong Fu Cha (viď alternatívnu prípravu v záložke PRÍPRAVA).
Pu-Erh pochádzajúci z hory Wu Liang Shan, ktorá leží v čínskej provincii Yunnan (Ju-nan). Celá oblasť hory je národnou prírodnou rezerváciou a domovom mnohých starých stromových čajovníkov, ktorých vek v niektorých prípadoch presahuje aj 1000 rokov.
Pravidelné pitie čaju Pu-Erh pôsobí priaznivo na trávenie (aj akútne po ťažkom a mastnom jedle), napomáha odbúravať cholesterol a znižovať hladinu cukru v krvi. Taktiež je výbornou voľbou pri strave založenej na veľkom množstve živočíšnych bielkovín.
Existujú dva základné typy čaju Pu-Erh, ktoré sa však od seba veľmi výrazne odlišujú. Ide o tmavý Shu (Šu) a zelený Sheng (Šeng).
Tento konkrétny čaj patrí do kategórie Sheng. Vyrába sa z lístkov zeleného čaju, ktoré sú tradične zlisované do rôznych tvarov (koláč, tehla, hniezdo atď.). Takéto "výlisky" sa následne nechávajú zrieť po dlhú dobu v prostredí s presne definovanou vlhkosťou a teplotou za pozvolného pôsobenia mnohých druhov mikroorganizmov. Dĺžka zrenia musí byť podľa čajových majstrov minimálne 10 rokov. Až po tomto čase získa čaj požadovaný chuťový a kvalitatívny profil. Sheng Pu-Erh je pomerne vzácny a jeho história siaha až k dynastii Tang (618 - 907). Na prvý pohľad dokonca pripomína zelený čaj. Platí, že čím je zelený Pu-Erh starší, tým je lepší. Tie úplne najlepšie Sheng Pu-erhy sú desiatky rokov staré, veľmi žiadané a častokrát extrémne drahé (čajoví nadšenci ich ochotne kupujú za stovky dolárov!). Sheng Pu-Erh je zaujímavý aj tým, že pri správnom skladovaní má takmer neobmedzenú trvanlivosť.
Zelený čaj
Alternatívna príprava: pre ešte intenzívnejší zážitok z pitia tohto čaju odporúčame použiť 5 gramov lístkov na 200 ml vody.
Doba lúhovania:
1. nálev - 60 sekúnd (teplota vody 95°C)
2. nálev - 30 sekúnd (teplota vody 95°C)
3. nálev - 60 sekúnd (teplota vody 95°C)
4. nálev - 90 sekúnd (teplota vody 100°C)
5. nálev - 120 sekúnd (teplota vody 100°C)